Tot El Camp

Kontra, rekontra, Fedák Sári, csillagos ég

2019. február 01. - vigvik

 

Barca-Sevilla 6-1

Ez jó volt. Szvob szerint kb. mint egy dugás: az elején jó volt, aztán a közepén is jó volt, de igazából a végén volt kurva jó.

Jól játszottunk. Energikusan, bátran, ötletesen. Ok, a védekezésünk talán nem volt kifogástalan, de az nem is elvárható, amikor hátrányból kell abálni. Az a lényeg, hogy valahogy működjön, nem kell makulátlannak lennie. Viszont a két szélső védő jól támogatta az akciókat, a középpályán működött a letámadás, volt mozgás, a passzoknak megvolt a kellő sebessége. Minden pozitív közhely ült, noha nem húztunk semmi igazán váratlant, mégis simán uraltuk a meccset. Terített durch marsch rekontrázva. De igazából nem ezért volt ez jó.

Továbbjutottunk. Rengetegen rengetegféle véleményt megfogalmaztak azzal kapcsolatban, hogy mennyire fontos a továbbjutás. Lehet tök őszintén azt mondani, hogy most olyan nagyon azért nem akarjuk, nem vagyunk rágörcsölve (én is így éreztem). Az viszont hazudik, aki szívből azt állítja, hogy jobban örült volna, ha kiesünk. Olyat szurkoló nem mond, hogy jaj de jó volt kikapni. Közben ugye kihűtötték nekünk a Realt a kövi körre, úgyhogy a kupa elvesztette közp felkészítő jellegét, innentől ez szent háború: a fékezett habzásúak (vagy hogy szokták őket becézni) ellen per definitionem, utána meg ugye a döntő (már ha). Szóval végülis szurkolóként végképp jól jártunk, hogy továbbmentünk. De nem is ezért volt jó.

Eszméletlen jó volt a bíró. Ok, csak vicceltem, igazából azon gondolkodtam meccs közben, hogy Gonzalez Gonzalezt beültetni VAR-nak, olyan, mintha kineveznék Polt Pétert legfőbb ügyésznek, vagy Handó Tündét az OBH elnökének. Attól, hogy a síkhülyének eszközöket adunk, attól még síkhülye marad. Hiába adom oda a számítógépet egy egy éves kiskölöknek, nem találja meg rajta az ingyen pornót. Zárjuk tehát ki a triviálisan rosszat is: nem, nem is a bírók miatt volt ez jó.

Izgalmas volt. Pont kellően. A Sevilla szimpatikus halált halt, besegített nekünk abban, hogy ne ilyen egysíkú kefélésre hajazzon a meccs dramaturgiája, hanem legyenek mini csúcspontok, és térdfájásból eredő kellemetlenségre emlékeztető problémásabb szakaszok is. (Nem kell röhögni, akinek nem szokott közben fájni a térde, annak mondom, hogy majd fog.) De azért annyira nem volt izgalmas, 3-0-nál már eléggé lehetett tudni, hogy innen nem nagyon fogjuk elcseszni, pláne hogy gyakorlatilag egyből 4-0 is lett, tehát nem is ezért volt jó.

Szóval azért volt ez jó, mert karaktert mutatott a csapat. Egy magyar együttes, sőt inkább nem is mutogatok senkire: (mondjuk valami egyéni sportban) én magam mit csináltam volna ebben a helyzetben? Megpróbáltam volna, de csak úgy ímmel-ámmal. Mert hát kifogás az van, vagyis lett volna, szarásig: a fakó, főleg a csíkos-tar brazil, elbaszta az első meccset, már amúgy is zsinórban 523 kupát nyertünk, nem motivál ez senkit, és egyébként is a BL. Szóval tényleg olyan, de olyan egyszerű lett volna ezt kimagyarázni. De nem, a csapat kiment, meglengette a balost meg a jobbost párszor, aztán a végén a meleg szart is. Amíg mozog. Na, emiatt volt ez jó.

Cillessen (10) - Nyilván nem érdemel 10-t, de vannak olyan pillanatok, amiken sokkal több múlik, mint hisszük. Pillangóeffektus, vagy hívjuk, ahogy akarjuk. Most úgy érzem, ez a két védése ilyen lehet, akár az egész szezont meghatározhatja, nem véletlen emelte ki Messi is a meccs utáni nyilatkozatában. Hirtelen Pinto jutott eszembe, aki szintén fogott sorsdöntő tizenegyest a kupában - még 2009-ben...

Sergi Roberto (7,5) - Úgy alapból jobban szeretem, ha Semedo kezd, de az tény, hogy Roberto a nagy meccseken rendre összekapja magát, ha másképp nem, hát támadásban. Mert azért az első félidőben elég komoly gondjai akadtak a védekezéssel, én rengetegszer úgy éreztem, hogy felállt védekezésnél is indokolatlanul középre húzódik. És paradox módon szemre mögé könnyebb bejutni, mint az állandó ingajáratban közlekedő Alba mögé...

Piqué (8) - A tizenegyes ellenére is azt gondolom, hogy imponáló volt. Mostanában azt veszem észre, hogy földön is stabilabb lett, volt egy időszaka, amikor ha egy az egy ellen kellett védekeznie, akkor rendre befeküdt keresztbe, aztán bízott a szerencséjében, hogy elakad benne a labda. (A felület jó nagy, szóval nem olyan rossz taktika ez.) Mostanság viszont sokkal ügyesebben veszi fel a ritmust, pedig nem lett robbanékonyabb.

Lenglet (7) - Lassan, de biztosan halad előre. Az világos, hogy nem ő a főnök hátul, de most már sorozatban kevés hibával, stabilan hozza le a meccseket, és ez a lényeg, nem az, hogy néha olyan csálén fejeli ki, hogy szöglet lesz belőle.

Alba (8) - Oktatófilmbe illő, amit csinál. Annyira jól érzi, mikor lehet támadni, hogy szinte fel sem tűnik a védőmunkáján, mennyire offenzív felfogásban tolja. A végén a sarkazása a pofátlanság csimborasszója - imádtam.

Busquets (7) - Nem tudom, volt megint gatyacsel, ami jó jel, de röhejes archoz kapás, majd fetrengés is... Egy kicsit markánsabban jelen levő Busi még nagyot dobhatna a csapaton.

Rakitic (8) - Az elejétől kezdve volt tempója, éle a csapatnak, és meggyőződésem, hogy ebben a két belső középpályás könyékig benne volt. A góljánál szerintem ennyire tudott beleérni, azt csók, de arra pont elég volt, hogy a kapus benézze.

Arthur (8) - Az tetszik ebben a csávóban - azon kívül, hogy úgy passzol, mint kaviárhoz a száraz pezsgő -, hogy masszív. Ha már úgyis lépten-nyomon Xavihoz mérjük, akkor mondjuk el: védekezésben emiatt az egészen jóféle fizikuma miatt lényegesen felülmúlja a nagy elődöt. És tessék, ott volt most a 8 embert átjátszó atompassz is, amit néha hiányolni szoktunk. Ha kicsit közelebb merészkedik majd a kapuhoz is időnként, és mer legalább meccsenként egyet lőni, biztos vagyok benne, hogy meglepően gólerős is lesz.

Messi (8,5) - Sűrű levegőt szívó egyetemista koromban egyszer feljött a szó Figo 2000-es góljáról. Akkor mondta az egyik gyomorkeserű-specialista cimbora, hogy "Hát igen, gyorsan fut, jól cselez, és még lőni is tud. Nem sok ilyen játékos van." És tényleg, ha belegondoltok, még a klasszisoknál is általában egy-két kiemelkedő képesség jut eszébe az embernek; például Lalyosnál egyértelműen az első érintés ilyen. Na és Messinél? Ugyehogyugye? Most ráadásul ment is mint a golyó, én nem is értem, hogy ha mi, szurkolók már picit unjuk a kupát, akkor ő hogy a túróba nem...

Suárez (7,5) - Gól, gólpassz, őt ezekkel érdemes mérni. Egy átlag teherbírású mérleg úgyis tönkremenne, ha ráállna.

Coutinho (8,5) - Kicsit leoltottam előre, nyilván rám cáfolt. Amikor láttam, hogy Messi átengedte neki a tizit, elsőre bevallom az ugrott be, hogy nem is kecske ez, hanem ökör... Nagyon fontos volt Coutinhónak ez a meccs, ez egyértelmű. Lehet azon lamentálni, hogy mi a posztja, de az az igazság, hogy ennél jobb hely nem nagyon van a focipályán, mint ez. Oké, ha kivív magának egy ilyen félisten++ státuszt, és ő is azt csinál, amit épp akar, az majd esetleg jobb lesz, de egyébként ennél szabadabb, kreatívabb szerep nem lesz a Barcában, az hót ziher. És igen, ilyen támadó szellemű embertől elvárjuk, hogy néha értékesítsen is egy-egy helyzetet, akkor is, ha esetleg nem ez a fő profilja. Tessék most már tavasszal tisztességgel odabaszni.

Cserék: mivel nem volt korai csere, így őrült nagy impaktja egyiknek sem volt, de azért megnyugtató, hogy olyan embereink nem voltak ott ebben az elég combos kezdőben, mint Umtiti, Semedo, Vidal vagy Dembélé. Tudom, néhányan sérültek voltak közülük, de asszem érthető, mire gondolok. Talán-talán most eljutottunk oda, hogy minden csapatrészbe van legalább egy szinte egyenértékű tartalék. (Ettől még persze mondjuk Alba vagy Messi hosszú távú kiesése alighanem komoly fennforgást okozna persze.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása