Tot El Camp

Egyszer fent, egyszer lent

Ha lemegy a nyomás, feljön a foci

2020. július 08. - Szvob.

 

maxresdefault-3.jpg

A Barca idei futballja egy meleg vasárnap estére esett. Olyan dolog történt, ami a szezonban nem nagyon: a csapat könnyedén, vidáman, szórakozva és szórakoztatva futballozott, láthatóan kiélvezve ennek a gyönyörű játéknak minden örömét.

Sokan azt mondják, hogy most találta meg Setién Griezmann szerepét a csapatban, mások (vagy épp ugyanazok) egy rugalmasabb szerkezetben találták meg a megfejtést, hogy 4-3-1-2-ben mind a három támadó aktívan tudott részt venni a játékban. Megint mások arra esküsznek, hogy mindez csak annak köszönhető, hogy Messinek jobban ment vasárnap.

Talán mindben van igazság, de én leginkább a lelki okokban hiszek. Az az állításom ugyanis, hogy a bajnokság jó eséllyel való elúszása levette a terhet a társaságról és így, nyomás nélkül már jóval könnyebben teljesít a Barca jelenlegi legénysége. Már csak ezért is hiszek ebben minden más magyarázat felett, mert ez az idegenben való bukdácsolás okaira is választ ad.

azmv2ez_460s.jpg

Ahogy arról már korábban írtam (akkor se keresem vissza, mikor), a mindenekfelett álló automatismo kikopását a csapat néhány évig, a tökéleteset megközelítő módon tudta pótolni minden idők egyik legjobb (ha nem a legjobb) támadóhármasával és alappal lehetett hinni abban, hogy majd ők megoldják – hiszen meg is oldották. Lehetett hinni abban, hogy mindössze csak elbaszni nem szabad nagyon, ők úgyis többet rúgnak.

Mikor az MSN felbomlott, maradt a Messiáshit, de egy kérdésre nem maradt végül válasz: ő miben higgyen? Mert neki is kell valamiben. Maradt tehát a közönség és az otthon melege, mint egyetlen mentális támasz, idegenben meg jó az x-is. Jó hát, csak nem egy bajnoktól.

Viszont, ha nincs nyomás, nem kell akkora lelkierő sem – lehet játszani szabadon.

Ha lemegy a nyomás, feljön a foci

Ezt pedig megtették, mert ennyit azért még tud a csapat.

 

Marc-Andre ter Stegen - 7

Iszonyú peches volt, mikor Cazorla lövését pont Moreno elé ütötte és onnan már veszett volt a fejsze nyele. Különösen, hogy Piqué a social distance-t betartva követte az eseményeket. Ezen kívül nem volt sok egyéb dolga. A passzai ügyesek voltak, különösen a középpályába lőtt labdái, azokban van fantázia rendszerint.

Gerard Pique - 7

Annak ellenére jó meccse volt, hogy ő is benne volt a tengeralattjáró egyetlen találatában. Ésszel és értelemmel vezette a védelmet, ha már erővel és sebességgel nem tudja. Sajnálni fogom, ha befejezi, hiányozni fog a tapasztalata.  

ecmhbrbwoaam4gk.jpeg

 

Clement Lenglet – 6,5

A gólnál messze Lenglet bambulta a legnagyobbat és Paco kiválóan lelte hűlt helyét a pályán. Az ébresztőcsengő hangját viszont legalább meghallotta és többet nem hibázott.

Jordi Alba – 7,5

Zsolti kis híján az eredményjelzőre is feliratkozott, de aztán mégsem, mert a lövése épp Asenjo kezei közé érkezett. Egy asszisztot azért csak jegyez és volt még legalább két kiválóan betett labdája, amikből ugyanilyen eséllyel lehetett volna nagy helyzet, vagy épp találat.

 e6797-15939879500516-800.jpg

 

Nelson Semedo – 6,5

Szokásához híven állandó veszélyforrásként volt jelen a jobbszélen, vsizont ez most inkább csak fenyegetés maradt, mert a hatásfoka nem volt eléggé nagy. Sőt az első gólnál valószínűleg Clement haverjával együtt ugrottak ki egy hosszúlépésre, ami megindokolja a pontlevonást.

Sergio Busquets – 7

Businak olyan cselei vannak, amilyeneket a szemétláda apukák csinálnak a gyerekkel – én imádom nézni egyszerűen, pedig valójában semmi szép nincs benne, de olyan fölény igen, amihez jó tartozni.

Nagyon remélem, hogy minél több időt tud még a pályán együtt tölteni de Jonggal, Puiggal, mert nagyon sokat tanulhatnak tőle még az inaskák. Businak leginkább a fejében van az ereje és ezt a tudást nem szabad hagyni nyugdíjba menni idő (és átadás) előtt.

Sergi Roberto - 8

Roberto őszintén nagyon jó volt - mármint nem hozzá képest, hanem objektíve. Annak ellenére, hogy (tőle szokatlanul) a középpálya baloldalán kezdett, olyan akaratot, erőt és játékintelligenciát vitt a pályára, amit kevésszer láttam tőle. Még egy asszisztja is volt, de azt a gólt elvették a hülye madridiak bírók.

 ecmlyooxqaeqc5q.jpeg

 

Arturo Vidal – 6,5

Nem volt jó, de keményen nyomta és ez majdnem elég.

Lionel Messi – 8,5

Egészen faszipántos pozícióban találta őt ez a meccs: hátrébb vont támadó, előrébb tolt irányító – ez az öreg géniusz helye. Kis szerencsével még egy gól is összejöhetett volna, de láthatóan ez nem frusztrálta - és ezt is öröm volt nézni.

 9dd49-15939880059146-800.jpg

Antoine Griezmann - 9

Eljött az a pillanat, amit nem pillanatként ugyan, hanem állandó jelenlétként minden Barcelona drukker várt. Feltűnt a pályán Antoine Griezmann. Nem az a csávó, aki hasonlóan hordja a haját és legalább annyit tud futni, nem. Ő maga jött el, hogy egymaga nyomás alatt tartsa egy félidőn át a Villarrealt, hogy kibrusztoljon egy öngólt, hogy olyat löbböljön, amilyet csak King Lio-tól szoktunk látni. Erre van szükség, Tóni.

 ecmo_yqxsaiyjpg.jpeg

Luis Suarez - 8

A tekerése gyönyörű volt, majdnem összejött a második is, de nem is ez volt a legfontosabb, hanem, hogy ébren volt végig a meccsen. Figyelt, értett, éles volt és relatíve még gyors is. Átlagon felüli teljesítmény tőle, mivel ennél kevesebb is elég szokott lenni.

Cserék:

Ivan Rakitic - 7

Lehet, hogy csak nekem tűnt fel, de mióta újraindultunk, mintha jobban passzolna a csávó. Semedo helyett jól szállt be, a Messinek adott keresztlabdáját pedig tanítani kellene, de csak phd hallgatóknak. Alatta nincs értelme. 

nevtelen_1.jpg

Riqui Puig – 7,5

Ricsike olyan, mint amikor tavasszal kinyitod az ablakot és beáramlik rajta az új élet. És azt hiszem ez elég is róla.

Ansu Fati - 8

Ez a srác lőtt egy gólt poénból. Viccből, mókából, érted.

7c422-15939882143153-800.jpg

Ronald Araujo – 6,5

Viszonylag ügyesen szállt be, volt néhány jó blokkja, de kevés volt a hatása a meccsre. Lehetne akár több is, mert most még van kitől tanulni. Még van.

 

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása