Tot El Camp

Nesze, Sánta! Itt egy púp!

2017. augusztus 15. - vigvik

40bd6be800000578-4551804-image-m-40_1496052987173.jpg

Barca - Real 1-3

Egy csapat van a pályán. 20 ember kék mezben - mi a picsa? Nem jött el a Madrid? Hát kábé így kezdődött számomra, és még pártízezer színtévesztő pajtásom számára a szezon. Épp csak sikerült elfojtanom a protanópiások velőtrázó káromkodását őszinte sóhaját, amikor Navas megköszönte az Úrnak, hogy ismét a világ legcsodásabb stadionjában léphet fel. Aztán ez az egész, humorosnak tűnő dolog, hogy mindenki kék, mint a rasszista viccben, sajnos realitássá vált, a végére tényleg egy csapat maradt a pályán.

A többiek lelkesebbek nálam ezzel az Ernesto-féle metodikával kapcsolatban, és képesek voltak pozitívumokat belelátni ebbe a vasárnapi szörnyűségbe. Hát én nem. Nekem úgy tűnik, nagyjából a tavalyi csapatot láttuk, minimális újdonsággal, csak ugye nincs Neymar. Még az új edző alatt szokásos kezdeti teperésből sem észleltem semmit. Talán-talán egy picit megfontoltabb játékot mutattunk, de az is lehet, hogy ez inkább lagymatagság, semmint tudatos taktikai elem volt. Elvileg a terv, hogy újra a Guardiola-féle játékhoz közelítsünk, de ebből nagyon keveset láthattunk megvalósulni, egy-két felpörgetett rondón kívül szinte semmit.

Ez itt Jeruzsálem, a vasárnapi meg Makó

Az egyetlen értelmes igazolásunk nem kapott lehetőséget, és azt is látni kell, hogy a keret mostanra alkalmatlanná vált a tiki-takára. A látott kezdőből Vidal nem tud passzolni, Suárez még nála is szarabb, Rakitic nem Xavi-típus, Deulofeut szóba hozni is kár. És akkor nem bírok elmenni szó nélkül a címbeli púp mellett: erre idehozzák Paulinhót. Az Európában megbukó, Kínában magát degeszre kereső, brazil Dzsudzsák Balázst. Tizenegyedik középpályásnak. Kiállhatnánk csak középpályásokkal, Wenger biztos rárántana, ha meglátná. Paulinhónál már az eredeti Dzsudzsák is nagyobb segítség lenne, ő legalább hiányposztra érkezne. Ha lenne csűrünk, tegnap tutira kirugdostam volna az oldalát mérgemben.

Bartomeu olyan szintű faszkalap, amilyet én még nem láttam a Barca élén. Gaspart szakmai kóklersége eltörpül a nyilvánvalóan gazember, sejthetően köztörvényes bűnöző, focicsapat helyett valami globális brand álomképét hajszoló jelenlegi elnök mellett. Én értem, hogy a modern foci a pénz körül forog, és a keleti tőke felborította az erőviszonyokat, de ez a tény önmagában nem ad átfogó felmentést minden alól. A Barcelona elsősorban egy focicsapat, ezt soha nem (lenne) szabad elfelejteni. Az egész nap pénzt hajszoló apa képe jut eszembe, aki úgy ad meg "mindent" a családjának, hogy közben soha nincs velük. Ugyanilyen tévúton jár Bartomeu, csak míg az apa esetén feltételezhető a jószándék, addig Bartomeuból én személy szerint nem nézem ki ezt sem.

Hogy ne ilyen búskomoran fejezzem be az eszmefuttatást: ha 4-2-3-1-ben gondolkodunk, akkor valamivel jobb a keret összképe, és Paulinho sem tűnik talán végletesen komplett ökörségnek. (Jobban meggondolva persze dehogynem...) Viszont ugye felmerül a kérdés, hogy akkor miért csak a 82. percben álltunk át erre, ha ez a hosszútávú terv, miért nem ezzel kezdtünk eleve? Szóval ez inkább csak ilyen szurkolói álmodozás, hogy hátha van a dolgoknak mögöttes értelme. A valóság egyelőre az 1-3 és Paulinho, illetve a történelmi tény, hogy a vezetőségi és szakmai válság többnyire kéz a kézben járnak.

dhpelpivyaazcaz.jpg

ter Stégen (6,5) - Tavaly ősszel is meglehetősen döcögősen indult. Most is megvolt a "gólpassz", igencsak gyorsan (kimaradt). A gólokról szerintem nem tehetett (bár a harmadikban nem vagyok egészen biztos...), és volt egy hatalmas védése az első félidőben. Én kedvelem a fazont, biztos vagyok benne, hogy nem ő lesz a gyenge láncszem(ek egyike) idén (sem).

Vidal (3) - Védekezésben olyan szinten volt vállalhatatlan, hogy azt a közepes támadójátéka még véletlenül sem tudta ellensúlyozni. Pörgött-forgott, mint valami elszabadult szerencsekerék, bárki próbálkozott driblizni ellene, és ezt az alkalmatlanságát valamiért rossz passzok tömkelegével próbálta elfedni... A CR felsőtestével végződő kontra közbeni produkciójáért meg szívesen felképelném. Finoman szólva sem nyugtatott meg.

Piqué (4) - Ez szarabb lett, mint kellett volna, és erről csak részben tehet ő. Az öngólig jól játszott, még a csibészségeket is értékeltem most tőle, sőt utána is próbált koncentrált maradni. A másodikról részben tehetett, ahogy írtam fentebb, Vidal simán visszaérhetett volna ráduplázni. Így Piqué belekényszerült egy olyan egy az egy elleni szituba, amiből rosszul vagy nagyon rosszul lehet kijönni. Utóbbi sikerült. Asensiót már csak lekísérte, ott éreztem, hogy megzuhant. De az meg azért pech is volt, hogy így besomta onnan.

Umtiti (7) - Nem nagyon lehet belekötni, tanári játékot hozott. Ha mindenki így oldja meg a feladatát, nyerünk hárommal. Most az a lépcső jön számára a fejlődésben, amikor amellett hogy saját feladatát hibátlanul oldja meg, még két csapattársáét is átvállalja. Nincs kétségem, meg fogja ugrani.

Alba (7,5) - Az a mentés... Egyébként is, sokáig a legjobb támadónk volt, mindamellett hogy nem sok sót ettek meg az oldalán próbálkozó támadók sem.

Busquets (6) - Az egyenlítő gól előtti periódusban jól játszottunk, ebben nagy szerepe volt. Viszont a maradék 70 percben meg nem igazán volt topon, kaptunk két kontra gólt, arról nem is beszélve, hogy a meccs legnagyobb helyzetét (leszámítva a tizit) sikerült eszetlenül fölébasznia.dhol8auuaaachnr.jpg

40 milliós kivásárlási ára van, állítólag távozni készül - megértem

Rakitic (5) - Az előbb említett jó periódust leszámítva nem villogott. Nagyjából a szokásos játékát hozta, néhány gyors, egyérintős játékban kulcsfigura volt, de sok párharcot veszített. Úgy általában is a szokásosnál többször kényszerültünk fizikai összecsapásokba, amikből törvényszerűen nem jöttünk, nem jöhettünk ki jól.

Iniesta (6) - A középpályánk általános lankadtságából azzal az egy parádés kiugratással tudott kicsit kiemelkedni. 52 passzából egyetlen egyet rontott el, de az 52 passz még időarányosítva is kevésnek tűnik nekem. Na majd Paulinho! Muhahhaahhahahaha...

Messi (7) - Volt egy príma húsz perce (ahogy az egész csapatnak), egyébként meg elfogadható szinten hozta magát. Azt már ne várja tőle senki, hogy minden támadásban ő fogja megverni az embert, ami szükséges a lendületvételhez. Rengeteg dologban kellene változni a csapatnak körülötte, hogy igazán félelmetes lehessen, leginkább a végén látott 4-2-3-1-ben tudom elképzelni ezt. Márpedig jelen állás szerint újra köré kell építkeznünk...

Suárez (5) - Volt pár hasznos megmozdulása, de ez az újabb homorítás, amit már rendszeresen látunk tőle, fölöttébb kiábrándító. Én szégyellem magam helyette. Ha Neymar helyett ő távozott volna, nem lenne ekkora pánik.

dhpealwuiaajvbk.jpg

Deulofeu (3) - Év végén sírtam, hogy a csapat féloldalassága probléma. Megoldottuk: most már balszélsőnk sincs. A csávó fogalmatlanabbnak tűnt, mint Paco tavaly ősszel. Ez elég siralmas egy olyan poszton, ahol Ronaldinho, ifjú Don, Henry, Villa és Neymar volt az etalon az utóbbi 10-15 évben.

Roberto, Denis (-) - Mindketten jó játékot mutattak, különösen Denisnek sikerült lendítenie egyet a szekéren, ami egyrészt bíztató, másrészt remélhetőleg Ernőék is nézték a meccs végét.

Paco (-) - Sose gondoltam volna, hogy egyszer ezt írom, de gyengébb csapatok ellen mindenképp kezdőbe kell tenni - ha nem érkezik értékelhető támadó.

*Akinek nincs meg.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása