Tot El Camp

Ők is első osztályúak

2013. április 09. - vigvik

Xavier06 ezúttal (főleg) a Mini Estadíból jelentkezik.

Barcelona B – Mirandés 1 – 1

Szombat délután meccsre menni vagy meccset nézni – alap, főleg ha két órán belül kettőt is megtekinthet az ember, mintegy száz méter séta árán. És lehet-e jobb program, mint megnézni a közvetlen utánpótlást, majd pezsgőző amerikai lányok alatt részt venni egy fiesztán? Ennyi bevezető után viszont azonnal térjünk is a tárgyra, szigorú szakmaisággal.

Xavier06 ezúttal (főleg) a Mini Estadíból jelentkezik.

Barcelona B – Mirandés 1 – 1

Szombat délután meccsre menni vagy meccset nézni – alap, főleg ha két órán belül kettőt is megtekinthet az ember, mintegy száz méter séta árán. És lehet-e jobb program, mint megnézni a közvetlen utánpótlást, majd pezsgőző amerikai lányok alatt részt venni egy fiesztán? Ennyi bevezető után viszont azonnal térjünk is a tárgyra, szigorú szakmaisággal.

Először is próbáljuk meg elhelyezni a Barca B-t itteni az koordináta rendszerben. Alapvetően nevelő és játékban tartó funkciója van a csapatnak, ebből adódóan Eusebio feladata a lehető legnehezebb. Eredmény is kell azért, de legfőképpen az első csapat igényeit kell kiszolgálnia. Ja, és soha nem tudhatja, hogy adott hétvégén éppen ki nem áll majd a rendelkezésére. Az eddigi eredmények alapján úgy tűnik, hogy ha nem nyúlnák le rendszeresen a játékosokat edzésekről és meccsekről, akkor a Barca B stabilan a feljutásért harcolna, néha-néha sikerrel - ez azért ad valamilyen képet a minőségről. Magyarul ez a csapat teljes kerettel szinte a világ bármely első osztályú bajnokságában stabil tag tudna lenni, hol elöl, hol hátul.

A meccsre részletesen nem térnék ki, inkább csak személyenként értékelnék, de előtte szögezzük le, hogy aki itt tud játszani, az már mind-mind stabil, érett, profi játékos (még ha csak a pálya elején is), magas szintű fizikai és technikai képességekkel, ezt vegyétek figyelembe az értékelés olvasásánál. Az osztályozást szintén helyezzük el a maga koordináta-rendszerében, tehát nem a nagycsapat Milan elleni produkciójához viszonyítottam, hanem a meccs képe, az ezen a szinten elvárható és az ellenfél tudása alapján próbáltam belőni.

Eusebio főleg a klasszikus Barca 4-3-3-at játszatja, ez alakul át 3-4-3-ra, amikor a védekező középpályásből előbújik Busquets, és visszalép a centerhalfok közé, a két szélsőhátvéd pedig feljebb lép. Ha úgy adja a játék ez tovább formálódhat 3-5-2-re, ilyenkor a false 9 visszalép, ebben az esetben a két szélső beljebb húzódik centernek - nagyjából ennyi a taktikai repertoár. Na nem mintha feljebb sokkal bővebb lenne...

Jöjjenek akkor az osztályzatok (minden esetben jósoltam is, hogy kb. mi várható az adott játékos karrierjében pár éven belül, így legalább bizonyítani lehet majd, hogy mennyire nem értek hozzá):

Masip (6) - Nagy lehetőség előtt áll: Víctor Valdés lelépése és Pinto kora, valamint Oier fix első keret tagsága miatt szinte biztos, hogy a következő idényben alap kezdő lesz a B-ben, azaz ha minden jól alakul számára, akkor 2014-től nagyon könnyen találkozhatunk vele a Nou Camp kispadján. Viszont már 24 éves, így kb. ez az utolsó lehetősége. Nem tehetségtelen, egy az egyben ő sem rossz, de nem tartanám megnyugtató megoldásnak. Tipp: első osztály cserepad valahol.

Balliu (6) - Már az utánpótlás válogatottba is bekerült, megbízható, stabil, rakkolós játékos, de nem egy Montoya (sem). Vészhelyzetben bedobható, de Martin sokkal nagyobb potenciál. Fix kezdő lehet a spanyol élvonalban.

Sergi Gómez (7) - Jó meccse volt, egyszer a gólvonalon mentett, de ahhoz képest, hogy Pep már a 2009-es szuperkupa döntőn bedobta, még mindig „csak” itt tart, ami nem véletlen. Nagyon jó felépítésű, erős, jól fejel, de nem elég labdabiztos, és a játékot sem olvassa úgy, ahogy (a nagyon-nagyon magas elvárások szerint) kéne. Szintén fix kezdő lehet a spanyol ligában, de benne érzem a legnagyobb amplitúdót: el is tűnhet teljesen, de akár ki is ugorhat pár éven belül, ha felszed még több rutint. Az alapok megvannak hozzá.

Muniesa (6) - Szintén már a 2009-es szezon végén játszott Pepnél (ki is állították az első meccsén jogtalanul), de még mindig itt tart. Nagyon jól olvas, nagyon intelligens, labdabiztos, de sajnos se nem erős, se nem gyors, így meg két szék közül a pad alatt van. És még sérülékeny is. Kiváló söprögető lehetett volna egy másik korban, most azonban nagy döntés előtt áll: itt szinte biztos, hogy nem fog beférni, így ki kell próbálnia magát máshol. Ha nem sérül meg túl gyakran, akkor biztos első osztály vár rá. Belőle és Sergi Gómezből egy tökéletes védőt lehetne alkotni amúgy…

Planas (6) - Utánpótlás válogatott megvan, stabil, megbízható játék megvan, extra, na az nincs meg. Ugyanaz, mint a másik széle, kb. az is várható.

Ilie Sanchez (5) - Ő a csapatkapitány, és sokáig azon gondolkodtam, hogy az egész Barca B leginkább alulértékelt játékosa. Az előtte játszó támadó középpályások letámadását azért nem lehet a Xavi – Ini pároséhoz mérni, így sokkal nagyobb védekező feladat hárul rá, amit megbízhatóan, szorgalmasan el is végez, jól visszalép harmadik védőnek, biztosan játssza meg a labdákat. Már éppen azon voltam, hogy simán lehetne Busi alternatíva is, amikor elvesztett egy labdát utolsó emberként (ezt mentette Sergi Gómez), amitől kicsit megzavarodott, én meg rájöttem, hogy ez nem ilyen egyszerű. Főleg, hogy a cseréje, Gus Ledesma pontosan ugyanígy járt, én meg innentől biztos lettem abban, hogy Busquets posztja a legnehezebb a mai Barcában. A Barcában tétmeccsen egyikük sem fog játszani, előbbi lehet fix első osztályú játékos. Valahogy azt érzem, hogy az olasz ligában igazán jó lehetne.

Rafinha (5) - Kis kitekintés: négy ember van, akit a „tömeg” így vagy úgy, de megtalál a mai Barcában. Alexis, akit szeretnek, de kicsit balféknek éreznek, csak ingatják a fejüket amikor ötödször is hasra esik a labdában, de azért nem haragszanak rá. Cesc, aki nagyon jól látja, hogy neki rengeteget kell még tennie, hogy megbocsássák a lelépését. Deulofeu, akit vagy már most Messihez hasonlítanak, vagy egy nagyon gyenge CR-klónnak tartanak, mindenesetre amikor fejjel előre beleszalad négy védőbe, akkor erősen kapja az ívet. És ott van Thiago, akinek a flegmázását sokan nem nézik jó szemmel, mert azért nem akkora játékos még ő, hogy ezt megtehesse. Főleg, hogy az igazán nagyok meg nem is teszik meg. Rafinha egy Thiago-klón, csak még béta verzió. A flegma itt is megvan, de a tudás még a bátyja közelében sem (szerintem). Legalább 3-4 komoly lehetőséget elszórakozott, nem annyira szerették… A neve és a hype miatt fog még komoly csapatban járni, erősen Bojan-gyanús esélyekkel.

Sergi Roberto (7) - Legalább annyira kimagaslott a mezőnyből, mint Leo egy szinttel feljebb (és még a mozgása is olyan), csak nem annyira eredményes. Igaz a posztja is más, kb. Iniestát játszik, gyors, intelligens, jól cselez, és a felépítése is rendben van (még fejelni is tud!). Hatalmas tehetség, nagyon vigyázni kell rá. Elméletileg az első osztályú keret tagja a nyártól, semmiképpen nem szabad elengedni. Ha jól menedzseljük, és tovább tud fejlődni, akkor neki lehet a legnagyobb jövője a felnőtt csapatban, akár az elődökhöz méltó karrierrel.

Dongou (6) - Egy nagy Villanás (kb. mint David csavart a felső lécre egy visszacsel után), aztán semmi. Szerintem kár a szélen elpazarolni, a mozgásával és a testalkatával simán (klasszikus) centert játszatnék vele. Tudom, hogy erre most nincsen igény, de alternatívának nagyon jó lehet, ha kell egy Eto’o a csapatba. Most lesz 18 éves, még bármi lehet belőle, óriási potenciállal rendelkezik. Pár éven belül látni fogjuk a Camp Nouban.

„El Chino” Sergio Araujo jött be a helyére, aki első labdaérintésével megesernyőzte a balhátvédet, a másodikkal meg a középhátvédet… Aztán fejelt egy véleményes lesgólt, egyszóval nagyon-nagyon rendben volt amit csinált. Neki nyilván szokni kell a stílust, de a tehetsége alapján komoly csapatban is szóhoz juthat (akár nálunk is).

Luis Alberto (7) - Ő játszotta a visszavont centert, sokkal inkább Hidegkuti, mint Messi módra. Intelligens, irányító típusú játékos, és rendkívül labdabiztos, nem véletlen, hogy a Sevilla valószínűleg visszaviszi a felnőtt csapatához. Akár válogatott is lehet.

Kiko Femenía (4) - 35 perc után megsérült, de addig sem értettem, hogy minek költöttünk rá pénzt tavaly, főleg opcióval az első csapatba kerülésre. Kilógott, nincsen erre jobb szó, nem igazán tudott egyetlen labdát sem megjátszani. Lehet, hogy máskor jobb, de a mostani teljesítménye alapján ez a maximum szint, amit elérhet.

Joan Roman (6) érkezett helyette, aki számomra nagyon kellemes meglepetés volt, főleg amikor egyetlen klasszikus Ronaldo csellel fektetett meg két embert. Agilis, gyors, ügyes, ha így fejlődik akár még élcsapat is lehet belőle.

Persze megint nem nyertünk, kaptunk egy akkora bóhoc gólt, amit még a nagyok is megirigyelnének, ahogy flipperezett a labda kb. nyolc védő között, majd az egyetlen támadó behelyezte, de hát ez hozzá tartozik a Barca bájához, nem?

Ez meg egy kis görhoki, de erről talán majd máskor...

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása