Tot El Camp

Spanyol bajnokság, 1. forduló: FC Barcelona - Deportivo Alavés

2018. augusztus 18. - Bendak

barca_alaves.jpg

Nekem ez a szerdai Joan Gamper kupa mindig egy kicsit olyan, mint amikor a katonák megkapják az utolsó eltávot a nagy bevetés előtt. Ilyenkor jöhetnek a felelőtlen részeges kufircolások, vagy az ígeretek az asszonynak, hogy kinyírok mindenkit, kitüntetéssel a nyakamban térek vissza, összeházasodunk... Jelentem nagyjából ez is, az is letudva. Aztán persze már csak a szerencsétől függ, kit melyik tűzfészekbe dobnak le. Lehetett volna az első nagy roham mindjárt Mordorban, vagy akár a hidegrázós és egyre vérfagyasztóbb denevérbarlangban... ahogyan opcó volt egy bemelegítő kocogás valahol a mályvacukorfingszagú rózsaszín pónivölgyben is. A Barca most valahol a kettő között kezdheti meg a hadjáratot, ráadásul hazai placcon, jól ismert hadtéren. Hajtás után jön az Alavés.

A baszk alakulat bár egyértelműen alsóházra predesztinált, lebecsülése végtelenül ostoba húzás lenne. A tavalyi szezonban is megkínlódtunk velük (2-0, 2-1) és most sem várunk nyugodt nyalókás esti románcot. Abelardo ugyebár szezon közben vette át a babazorros-t egy rendkívül csúfos félszezon után, s  mentette meg a kék-fehérek valagát egy elképesztő sorozattal – és nem utolsó sorban szép mutatott játékkal - a kieséstől, gyakran borsot törve a nagyobb csapatok orra alá is.

A tavalyi még csak kölcsönökből, és szabadon igazolható játékosokból feltekert csapatból mára sikerült egy kompakt kis bandát összekovácsolnia az egykori kőkemény Barca bekknek, így számukra a stabilitás, és a már említett 10.-14. helyek egyikének kiharcolása a cél. Hókuszpókék véglegesítették Guidetti és közös nagy kedvencünk Pina átigazolását, ideiglenesen kimenekítették a rutinos Borja Bastónt angliából, a bal szélre megkapták a segundába zuhanó Malagától Jonyt, és végül, de nem utolsó sorban megvették nagyjából 3 millió euróért a gyorstalpú Patrick Twumasit is jobb oldalra az Astanától.

munir.jpg

A komolyabb távozók között főként azt a Munirt illendő megemlíteni, aki az elmúlt szezonban 14 gólt szerzett, s játszott óriási szerepet a bennmaradásukban. S ha már Munir, amennyiben Abelardo kezei alatt így fejlődik a srác, talán megérné mégegyszer tenni egy próbát, tekintve, hogy nálunk Lalyos szinte kirobbanthatlan a kezdőből, Pákó szintén percekre szomjazik, a marokkói spanyolnak pedig további játékpercekre lenne szüksége így 22 évesen.

S ha már Munir, s ha már Barcelona: nem az ilyen nyarakhoz vagyunk mi szokva. Egyrészt elképesztő micsoda bizniszeket darált le az Abidal – Ramon Planes duó (mind bevétel, mind eladás oldalon), másrészt ne suhanjunk el afelett, hogy – az eladások alapján - mennyi nem Barca szintű játékossal sikerült az elmúlt néhány évben telepakolni a csapatot. Hét játékos távozott csak az első keretből, ami szinte a keret egyharmada. Jelenleg úgy tűnik sikerült a mennyiséget minőségre cserélni, így a négy érkező mellé befutott a kasszába nagyjából nyolc millió eurónyi plusz is, amiből Barték fizethetik a thai lotyók mellett a repjegyeket is az Ámerikában megrendezésekre kerülő La Liga meccsekre (Betis – Barcát csiripelnek a verebek).

momoneymomoney.jpg

Az előszezon a felkészülés szempontjából is úgy gondolom sikeresnek tekinthető, hisz olyan emberek kapták vissza a hitüket, vagy inkább olyan emberekben kaptuk vissza MI a hitünket, mint pl. Rafinha, aki szinte új igazolásként is feljegyezhető. Olyan emberek fordíthattak hátat a médiahisztinek és készülhettek nyugalommal, mint Leo, Alba, Busquets, Piqué és társai... és ugye ami ezeknél is fontosabb, sikerült a La Masia állítólagosan(?) megkopott fényén is csiszolni egyet, s újra perspektívát adni a fiatal csikóknak házon belül.

Visszakanyarodva a ma estéhez, Ernőbá nagy valószínűség szerint az "A" csapatot kívánja majd elsősorban versenytempóra hangolni, ezért minimális meglepetés várható a kezdőben. Amit viszont nehezen hiszek, az az, hogy a mester segget csinál a szájából, s az előszezonban mutatott bizalom után nem Cillessent jelöli a kapuba  a ma esti ütközetre.

6000.jpg

A helyes megfejtők között egy egyszemélyes romániai gyalogtúrát sorsolunk ki.

 

Várható kezdők:

Barcelona: Cillessen; Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Alba; Rakitic, Busquets, Coutinho; Messi, Suárez, Dembélé

Alavés: Pacheco; Aguirregabiria, Navarro, Laguardia, Duarte; Jony, García, Wakaso, Gómez; Sobrino, Guidetti

Kezdés: 22:15

Linkvadászoknak (tessék bukmarkolni, mert nem tesszük ki minden posztba):

http://www.sport365.live/hu/home

https://barcelonastream.com/

www.livetv.ru

http://livetv.sx/enx/

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása