Tot El Camp

Istentelen

2018. október 28. - Szvob.

madridom_resized_el-clasico-fc-barcelona-vs-real-madrid-800x400_c.jpg

 

Egyszer egy volt főnököm egy magánbeszélgetés során azt mondta magáról: én annyira erős vagyok, hogy akkor is csinálok valamit, amikor nem csinálok semmit. Sokat gondolkodtam azon, hogy ez milyen nagyképű duma volt, - ami részben persze igaz is -, de arra is rájöttem, hogy tulajdonképpen amúgy igaza volt. Egy ember, egy karakter akkor igazán jelentős, ha cselekvése, vagy nem cselekvése, ha jelenléte vagy jelen nemléte ugyanannyira lényeges, ugyanakkora hatással bír a környezetére, a helyzetre, vagy annak a csoportnak a működésére, amelynek ő a részese.

Hogy miért érdekes ez a sztori? 

Hajtás után mondom:

Jó ideje ez az első Clásicó, aminek a felvezetése nem úgy fog elkezdődni a televízióban, hogy: Messi vagy Ronaldo esetleg Ronaldo vagy Messi? Vagy: a Gigászok csatája! Vagy: az argentin zseni, vagy a portugál varázsló győzedelmeskedik? Szóval meglehetősen régen ez az első Clásico amit nem a két fószer neve és karaktere ural majd, mert most egyik sem játszik a mérkőzésen.

Illetve várjunk! Hát dehogynem! Most is róluk szól a Clásicó. Arról szól, hogy most van az első klasszikus amikor egyikünk sincs, most van az a Clásicó amikor Ronaldo már nem játszik a Realban, Messi pedig sérült, azaz a sportújságírók, a bloggerek, a szurkolók, a tévékommentátorok mind azon forognak, hogy vajh mi lesz így a Clásicón Messi se Ronaldo nélkül...

ronaldo-messi-770x433.jpg

És most ennek tükrében gondoljuk végig a fent idézett mondatot: "én annyira erős vagyok, hogy akkor is csinálok valamit, amikor nem csinálok semmit."

Igaza volt, létezik a jelentőségnek ez a szintje.

 

 -------

 

Viszont nekem személyesen némiképp fáj, hogy amikor az előzetesekben a nagy hiányzókról van szó, egy nevet rendszerint elfelejtenek, pedig ez egy olyan Clásico lesz, amikor már nem számíthatunk rá, Andrés Iniestára.

 gettyimages-949806484-e1524989103305-1024x576.jpg

 

 

Van néhány dolog viszont, amire feltétlenül figyelni kell a Clasicón, illetve van néhány kérdés amire mindenképp választ fogunk kapni:

Julen Lopetegui túléli-e a találkozót?

A napnál is világosabban látszik, hogy nagyon nem jött be az edzőváltás a királyiaknál. Ugyan az új edző szerződtetésével gyakorlatilag sikerült taccsra tenni a spanyol válogatottat, de talán a „sok hűhó semmiért” írja le egyelőre legjobban a helyzetet. Ugyanis JLo Produkciója eddig nyomorúságos kudarc, tekintve, hogy a fehérek a büszkeségre okot semmiképp nem adó hetedik helyen várják az összecsapást.

1528889845943.jpg

Lopetegui láthatóan nem tud mit kezdeni a Ronaldóját vesztett Madriddal, a csapat nem működik csapatként és ezért legtöbben őt tartják felelősnek. Jó eséllyel tippelhetjük meg: ha a presztízsmeccs is elvész, a spanyol munkaszerződése könnyen a kukában végezheti. Mindazonáltal nem becsülendő le a Madrid, ugyanis azt látni kell, hogy világklasszis játékosok alkotják a keretet, akik egyénileg is igen magas szintet képviselnek. Emellett ők is tudják: a csapat becsülete és élete múlhat ezen a találkozón. Hacsak nem akarnak véletlenül épp edzőt buktatni.

 

A Messi nélküli Barcelona

A Barca megmutatta az Inter ellen, hogy csapatként tud jól játszani, miközben a korszakos zseni nincs a pályán. Messit nem sikerült pótolni (mert nem is lehet), de olyan elánnal, eltökéltséggel és koncentrációval játszott a csapat az Inter ellen, hogy az egy, a vártnál sokkal simább győzelmet eredményezett végül. Ha sikerül ezt a formát átmenteni a ma délutáni találkozóra, az szép eredményt hozhat.

 

Elbízza-e magát a Barca?

Amennyiben a csapat belekényelmesedik abba, hogy tud ő, ha akar, viszont majd nem akar eléggé, az meglehetősen kellemetlen meglepetést is okozhat. Hiszen tudvalevő: a sebzett vad a legveszélyesebb, a döglődő madridi oroszlánba pedig most mindenki szívesen rugdos, ami simán vezethet egy elkeseredett „egy életem egy halálom” meccshez is akár.

 

Kiktől várhatunk gólokat?

A Real oldalán egyrészről az impotencia szinte összes tünetét mutató Benzema lenne az, akire ez a feladat várna, de olyan régen vár már rá feladat, hogy szerintem fel is adta. Viszont ne feledjük: ott van még Gareth Bale és Marcos Asensio, akik szintén képesek a semmiből is gólt szerezni, így lesz feladata a Barcának csapatvédekezés szinten. A Barca oldalán egyértelműen Messi a legjobb előkészítő és ugyanő a legjobb befejező is, de mivel ő nincs és nincs, mert nem is lehet egyértelmű helyettese, a megoldást sem egy másik személyben kell keresni. Hanem az egységes csapatjátékban, a közös akarásban és legfőképpen a pontosságban, a precízen végrehajtott taktikai elképzelésekben, amelyek mellett mindeggyé válik, hogy ki a gólszerző vagy kire fut ki egy kombináció.

 

Emberek a pályán

Mivel az istenek kiestek, emberek meccsét fogjuk látni, emberek fognak támadni és emberek fognak védekezni, egyszerű földi halandó játékosok - de közülük talán a legjobbak.

Míg a Real várhatóan a Courtois; Nacho, Varane, Ramos, Marcelo; Modric, Casemiro, Kroos; Bale, Benzema, Asensio kezdővel lép pályára, addig Ernő minden bizonnyal a Ter Stegen; Roberto, Piqué, Lenglet, Alba; Rakitic, Busquets, Arthur; Rafinha, Suárez, Coutinho kezdőnek szavaz bizalmat, bár nem zárható ki a jobbszél megerősítése Semedóval, egy Rafinha-Dembélé csere, vagy épp Vidal pályára küldése sem, de ezekre a kezdőben nem számítok.

  15400671401502.jpg

A tét mindenesetre nagy, mert hiába hat helyezés a különbség a két csapat között, valójában csak négy pont. A Barca egy győzelemmel komolyan meg tudna lépni az üldözőitől, míg a Real egy győzelemmel felzárkózhat az élbolyhoz, a döntetlen pedig igazából senkinek nem jó.

 

Jó szórakozást!

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása