Tot El Camp

Kupán vágja a rotációt

2019. január 19. - vigvik

0_barcelona-vs-levante-match.jpg

Barca - Levante 3-0, összesítésben 4-2

Mondhatni rotáció-ínyenc vagyok, nehéz a kedvemre tenni e téren. De azt kell mondjam, hogy Ernő ezt a párharcot nagyon eltrafálta. Így utólag az első meccset talán kicsit túlságosan elengedte (én azt hittem akkor, hogy nem akarjuk igazán mi ezt a legjobb nyolcat), de végülis szerencsésen alakult, és most egy nagyon pöpec kezdővel, imponáló magabiztossággal fordítottunk. Ez a szörnyen tutista előélet után szerintem hatalmas nagy szó. Piqué, Busquets és Suárez jegelése abszolút atipikus, és a kulcsjátékosok hiánya ellenére mégis energikus, gólratörő, szép játék - jár a kockacukor.

Taktikailag az utóbbi időben beívódni látszó, (támadásban mindenképp) 3-4-3-ba hajló, a védelembe vissza-visszalépkedő söprögető-beállóssal operáló felállást láttuk megint. Csak most Messi vitte a támadások közepét, és ő ugye nem a szokásos kilences játékot hozza, mint Lalyos. Ez a szisztéma elöl egyébként csak félig-meddig ült szerintem, a hamis kilences igazi működéséhez azért kell, hogy a két tükörszélső labda nélkül is gazdagon támadja a kaput, és ezzel kínáljon opciót a tizenhatos területén. Coutinho ezt gyakorlatilag semennyire nem tette meg, de Dembouz is sokszor visszafelé mozogva kérte a labdát. Ilyenkor maximum Vidal és a két szélső védő felfutására számíthattunk. Szerencsére - főleg Messi és Dembélé között - elég gyorsan összecsiszolódott a dolog annyira, hogy ehhez a meccshez bőven megfelelő szinten működjön.

dxljlb6w0aefi7y.jpg

A másik kiemelendő a letámadások hatékonysága volt. Korábban a csapból is azt folyt, hogy a letámadások iszonyatosan összehangolt csapatmozgások, epszilonra kigyakorolt és berögzült sémák csodálatos manifesztációi. Nyilván, ész nélkül általában semmit nem lehet, kell összhang, különben egy jobb képességű védő simán átpasszolja a csapdát. De nekem azért úgy tűnik, hogy ezek a kisebb csapatok jobbára egy hiteles blöffnek is bedőlnek, és ha valaki nagyobb vehemenciával fut feléjük, akkor nem nagyon keresik a kibúvót, hanem szépen, csendben megadják magukat egy hosszú labda, vagy egy ócska hiba formájában. Teszem azt ha Vidal a csíkra beretvált hajával koszorúzott, angyali mosolyt tükröző arcával, kivillanó szemfogakkal és fröcsögő nyállal csörtet a védő felé, akkor nem az a jólelkű bekk első gondolata, hogy na tekeredjünk rá egy kicsit, és keressük a passz opciót... Egy komolyabb csapat ellen ez még kevés lesz persze, de azt tudjuk Ernőről, hogy mindig csak amennyi kell - szóval lehetséges, hogy megy ez még ennél jobban is.

Összességében én ezt egy jól abszolvált kupapárharcnak érzem, szinte minden kulcsjátékos kapott gazdagon pihenőt (én azért Messit most is leszedtem volna 3-0-nál már, meg hol maradt Alena, ugye, de ne legyünk telhetetlenek), mégis viszonylag simán továbbmentünk. Nagyjából így kellene "használni" a Király kupát - az eredmény fontos, de nem minden azért. A következő fordulóban jön a Sevilla, ott hatványozott igaz, hogy jó erőpróba, felhozó lehetőség a kevesebbet foglalkoztatott embereknek, akik inkább csak gyengébb ellenfelekkel szemben kapnak szerepet. Kíváncsi vagyok, mennyire lesz bevállalós Ernő. Hátha.

Cillessen (6,5) - Nem kapott védeni való lövést, így viszont kénytelen vagyok arra adni neki pontot, hogy szerintem túlságosan is sokszor csűrte ki az oldalvonalon túlra.

dxljkpox0ae9bjc.jpg

Semedo (8) - Dembouzzal máris mintha ott lenne az a bizonyos kémia közöttük. Cusonégy meg hákettőó - tudjátok. (Sőt, Dembélénél még egy "Ó! Há' kettő?" is belefért.) Meg az tetszik még nála, hogy megtanult kevesebbet futni. Tavaly még azon örömködtünk ladlaccal, hogy gyorsabban lerohan 13 km-t, mint ahogy mi lebringázunk. Mostanra szerintem letornázott ebből a mennyiségből gazdagon, de nem venni igazán ezt észre, mert amikor kell, akkor ott van ő, csak fölöslegesen nem robotol. Relatíve kevés labdaérintése ellenére sok veszélyes akció ment rajta keresztül. Alighanem beférne a Cloppenburgba is.

Murillo (7) - Gyaníthatóan a muro (fal) és gorila szavak kellemes mixeként jutott neki ez szépen csengő név, olyan jó sürü gyereknek tűnik, aki ha odaáll, akkor oda van állva. De ilyesmire jó lesz, csak nehogy olyasmiben is rászoruljunk, mert akkor azért bajban leszünk.

Lenglet (7) - Hát Mina2-höz képest maga a higgadt elegancia a csávó. Egy picit könnyen futották körbe egyszer-kétszer, és Piqué hiányában a ball playing defender (hogy van ez magyarul?) szerepe kicsit nagy volt rá, de még így is most tetszett nekem eddig a legjobban.

Jordi Alba (7,5) - Mondanám, hogy menetrendszerű ingajáratban, mint a piros huszas busz, csak hát a buszok nagyon ritkán érkeznek olyan pontosan és megbízhatóan, mint Alba. Mostanában jó periódusában van abban az értelemben is, hogy talán kevesebbet pöröl a pályán, teljesen a játékra összpontosít.

Rakitic (7) - Gondolatai...
...a taktikai értekezleten: Busquets szarrá pihente magát, ma tuti padozhatok végre. Imádom az ottani foteleket!
...szünetben: jaj bazmeg Ernő, én is szeretlek téged, de öcsém hozd már be a helyemre Busit! Vagy Robertót! Vagy tökmindegy, valakit.
...a 60. perc körül: oh, lemegy Messi!? Vagy én, és átállunk 4-2-3-1-re? Faszom, nagyon innék egy jó sört.
...a 75. perc körül.: Hát bazmeg, én felmondok holnap.

dxljkaxw0aa8ytp.jpg

Vidal (7,5) - A helyzeteit ő is elrontotta, de egyébként nagyon megbízhatóan rakkolt, és a sokszor látványosan jól működő letámadásban óriási szerepe volt.

Arthur (7,5) - Immár bizonyos, hogy ő nem Xavi álruhában, a Maestro nem tudott ekkorákat lőni... De tényleg, nekem ez újdonság volt, hogy ilyen életerős lökete van a passzolómasinájának. Nagy fantázia van őbenne a jövőre nézve, remélem nem kiabáljuk el.

Dembélé (9) - Messi király így hát üzent az eszes székely-francia legénynek, hogy jöjjön el az ő szentélyébe csütörtők este fél tízre. De úgy ám, hogy játsszon is meccset, meg ne is; lőjön is gólt, meg ne is; s adjon is gólpasszt, meg ne is. Erre az eszes székely-francia hanyagul annyit mondott: hold my beer!

Még külön kiemelném a kiugratásait (ismét), nagyon pengén veszi észre a folyosókat és mindenféle beindulásokat. Nem véletlenül zúgott a vastaps, meg az egyszerűsített Marseillaise.

Messi (8,5) - Látszott rajta, hogy tovább akar jutni, de az első negyed órában rengeteg szokatlan pontatlanság, bizonytalanság volt a játékában. Aztán lőtt egy szokásosan jó szabadot, és onnantól valamelyest helyrebillent, bár kulcspillanatokban nem mindig volt annyira halálos és kíméletlen, mint általában. 

Coutinho (7) - Volt ezen a poszton egy brazilunk, akire szívesen emlékszünk mindannyian - bizonyos Ronaldinho. Tudjátok miben hasonlít rá Coutinho? Megmondom: semmiben. Ez a csávó jelenleg egy két lábon járó merevgörcs, és mint ilyen, vonzza a balszerencsét. Pedig darál, mint az állat, dehát nem azt várjuk tőle, mint mondjuk Vidaltól.

Suárez (-) - Mikor nincs lesen, lényegében akkor is lesen van, mert azt hiszi.

Roberto (-) - Szokták mondani, hogy aki mindenhez ért, az semmihez sem ért igazán.

Denis Suárez (-) - Szerktársak szerint ilyen cserékkel próbálja Ernő felverni az árát. Hát őőő... Szóval én olyasmit javasolnék, hogy adjunk egy boatenges maszkot Messire, húzzuk rá a hatos mezt, azt küldjük be őt. Az úgy talán. Ez így nem.

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása