Tot El Camp

Kaliber

2019. február 27. - Szvob.

maxresdefault-2_2.jpg

 

Közkeletű futballbölcsesség, hogy egy csapat eredményességére (egyfajta leggyengébb láncszemként) sokkal nagyobb hatással van a leggyengébb játékos teljesítménye, mint a legerősebbé. Közkeletű, de teljes mértékben nem igaz bölcsesség, leginkább azért, mert van az a kaliber, ami még ezt a szabályt is felülírja.

Tovább!

Cristiano Ronaldo egy ilyen kaliber volt a Real Madrid számára. Nem feltétlen csak a játékával, a góljaival, hanem a tekintélyével, azzal a brutális küzdőszellemmel és szinte beteges győzni akarással olyan erőt adott a Madridnak, ami ma nincsen meg királykedvenc balettársulatban. Hogy miért írom ezt? Érdemes visszanézni az elődöntő első nérkőzésén Malcom egyenlítő gólját követő 10 percet. A Real úgy összezuhant lelkileg, tulajdonképp kétségbeesett, hogy „ajjaj, eddig az történt, amit mi akartunk, most meg nem az történt, mert gólt kaptunk”, hogy az még laikus szemmel is jól látható volt. És miért fontos ez nekünk? Mert ekkor nem nyertük meg a meccset, mert ekkor nem rúgtunk még kettőt, pedig ekkor derült ki, hogy a pályán lévő Real még egy ilyen színvonalú játékot játszó Barcával is verhető. Lett volna.

De akkor miért nem nyertünk? Mi hiányzott?

Hát a kaliber.

Az a kaliber, ami egy átlagos élcsapathoz képest egyszerre adja meg a különbséget, a váratlanságot, a tartást és azt a mentális, tudásbeli többletet, ami a győzelmet hozza.

Messi hiányzott, de tudtuk, hogy hiányozni fog, Dembele hiányzott, róla is tudtuk, hogy hiányozni fog, maradt tehát az elvárható sorban Coutinho és Suarez, illetve a reménység sorban Arthur és Malcom.

Mindenkire rá merem bízni, hogy eldöntse kitől lett volna várható az a bizonyos kaliber, de tuti, hogy nem Arthurtól és Malcomtól.

 1127967356_jpg_0.jpg

 

Viszont, ami történt, megtörtént, a múlton már változtatni nem lehet (kivéve, ha te vagy Marty McFly), koncentráljunk az estére. Mi várható a visszavágón?

marty_icon.jpg

Miután bejelentetett, hogy nem adunk fel sorozatot, ezért nem lesz túl nagy meglepetés, ha Ernő bár a pillanatnyilag lehető legerősebb (vagy lehető legerősebbnek vélt) keretet küldi fel a Bernabeu gyepére és nekifutásból próbálja nagyon megverni a Madridot – mert hát ne tévedjünk, nagyon meg kell verni őket. És ez nem cél: ez eszköz. Ez üzenet a következő klasszikóra, üzenet a Liga többi csapatának és üzenet a BL-nek is.

A balettosoknak nyilván az a szándéka, hogy végre újra a Kupa közelébe kerüljenek, és miután hangyafasznyi előnnyel indulnak Vazquez idegenbeli gólja utána, esetükben sem várhatunk mást, mint, hogy gyorsan le szeretnék zárni a vitát. A veszély továbbra is balszélen várható az irgalmatlan tehetséges, de legalább ugyanannyira hebrencs Vinicius Jr. tempójának és vitalitásának köszönhetően. A középpálya várhatóan a pálya szűkítésével próbálkozik majd a magas letámadás mellett, hogy területet nyissanak a balon, így én esetünkben Semedot várom a brazil őrzésére.

A védelem közepén Piqué és Umtiti várható balon Alba, akinek akár teremhet is babér, ha a Madrid a fent vázolt területszűkítésre játszik. A középpályára a Busi, Raki, Alena hármast várom, bár elképzelhető, hogy Alena helyett Vidal kezd már csak a tapasztalat/fizikalitás ügyek miatt is. 

5c75cabaf32b0.jpeg

 

A támadóharmad sem tartogat nagy meglepetéseket, Dembele, Messi, Suarez hármas várható, jobbról balra. Egy szerkezetváltás 4:2:3:1-re még azért hozhat változásokat, bár ez a személyi összeállítás amúgy alkalmas lehet erre is.

A döntő faktor úgyis az lesz, hogy kinek a képében és mikor jelenik meg nálunk a különbség, a kaliber.

 

Real Madrid (4-3-3): Navas; Reguilon, Varane, Ramos, Carvajal; Casemiro, Modric, Kroos; Vinicius, Benzema, Vazquez

Barcelona (4-3-3): Ter Stegen; Alba, Umtiti, Pique, Semedo; Busquets, Rakitic, Alena; Dembele, Suarez, Messi

 

Sport1, 21:00

 

 

 

 

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása