Tot El Camp

Csajok! Mutassátok meg!

2019. május 18. - Szvob.

barcelona-women.jpg

Első BL győzelmére készül az FC Barcelona női futballcsapata, ráadásul Budapesten!

Nézzük, mi a helyzet e téren, behozva egy kicsit a saját lemaradásunkat is.

 

Talán mindenki számára közismert, hogy a Lyon Feminine a női futball Real Madridja, Barcelonája és PSG-je egyben. Hogy miért? Ez a csapat dominálja ugyanis a női foci európai színterét közel egy évtizede, tízből nyolc BL győzelmet bezsebelve, amiből az utolsó hármat ráadásul zsinórban nyerték, miközben tizenhárom éve folyamatosan ők a francia bajnokok.

Ezt a brutális sorozatot tervezi ma este megtörni a Barca Femeni.

A címvédő Lyon valóban egy elképesztően erős csapat, amelyből elsősorban az aranylabdás norvég Ada Hegerberget és magyar-német Marorzsán Dzsennifert éedemes kiemelni. A válogatottságról már visszavonult Hegerberg a Lyon támadások kulcsa, aki az előző idényben húsz mérkőzésen harminckét mérkőzésen ötvenhárom (!!) találatot jegyzett és noha az idén csak 14 mérkőzésen lépett pályára, így is van pont 14 gólja.

 ada-hegerberg-winner.jpg

A középpálya agya és főszervezője, Eugénie Le Sommerrel (aki Hegerberggel együtt társ-gólkirály is volt már), karöltve Marozsán Dzsennifer, aki ugyan Budapesten született, de négy éves kora óta német labdarúgó, mi több, német válogatott is.

(Sommer amúgy pont ma ünnepli a 30. születésnapját, amihez sok boldogságot és egészséget kívánunk neki, de kupát azt nem.)

marozsan1200_960px.jpg

 

A csapatkapitány Wendie Renard sem kisebb név a szakmában, kicsit ő maga a Lyon Feminine, hiszen tizenhárom éves kora óta a csapat játékosa, vagyis tizenöt éve képviseli a francia együttest és hátvéd létére 177 mérkőzésén 63-szor zörgette meg az ellen hálóját.

 france_women_v_australia_women_international_zp1wo5zje2kl.jpg

 

*****

 

tumblr_pogoua8s4t1qh60cio1_500.gif

 

Az FC Barcelona évek óta kommunikálja, hogy a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt fektetnek a nő futballra és ez, úgy tűnik, igaz is, hiszen az első spanyol női csapat lett, akik a Bajnok Ligája döntőjéig meneteltek. A törekvések és komoly szándék nyomai eddig is látszottak, hiszen a klub egyre több pénzt tett a csapatba, továbbá 2017-ben leigazolták a világ egyik legjobbjának tartott holland Lieke Mertenst, aki szervezőjátéka és asszisztjai mellet húsz találatot is jegyez a gránátvörös kékben lejátszott negyvenkilenc meccse alatt.

 763.jpeg

 

A csapat meghatározó alakjainak egyébiránt Mertens mellett a stabil spanyol válogatott Mariona Caldentey, Mapi León (azért Mapi, mert Maria Pillar), Victoria Losada, Gemma Gili, a brazil válogatott Andressa Silva és Alexia Putellas számítanak. A támadóharmadban a helyzet már nem ennyire egyértelmű, de ott is érdemes megemlíteni az angol Toni Duggant és Barbara Latorrét, akik élességén nagyon sok múlik majd, a meglehetősen kemény francia védelemmel szemben.

 _103734282_capture2_png.jpeg

 

A két csapat egyébiránt 2018-ban találkozott utoljára, akkor a franciák nyertek 1-0-ra, de az elmúlt tíz évre összesen is csak két találkozó esik és sajnos mindkettőt a lyoni lányok nyerték.

A francia bajnok sajnos nem akármilyen formában van: az elmúlt tizenkét hónap 31 meccséből egyet sem veszítettek, négyen ikszeltek, az összes többit megnyerték, meccsenkénti közel négyes gólátlaggal.

A Barca Femini harmincnyolc meccset tud maga mögött az elmúlt egy évben, ebből harminckettőt nyert, háromszor vesztett és háromszor osztozott a pontokon, viszont a gólátlaguk csak hármat súrolja alulról.

 barcelona-femeni-bayern-munich-champions-league.jpg

A zászló tehát nem nekünk áll, de hát, ahogyan Ter Stegen ordította a feldámadás hatodik gólja előtt:

Mi vagyunk a Barca! Mi nem halunk meg!

(A mérkőzésen egyébiránt a Tot El Camp blog is tiszteletét teszi, VigVik, Bendak és John urak képviselik a Nagytiszteletű Szerkesztőbizottságot a Groupama Arénában.)

Jó szurkolást!

 

Foteldrukkereknek pedig:

18.00 - M4 SPORT -  LYON - BARCELONA - NŐI BL DÖNTŐ

comments powered by Disqus
süti beállítások módosítása